Om parforholdsproblemer
Der var engang… hvor parforholdet overvejende fungerede som social og økonomisk sikring. Sådan er det ikke længere.
I dag vælger vi partnere ud fra kriterier som tiltrækning, passion, anerkendelse, bekræftelse, selskab, tryghed, boligønsker, familiedrømme, fritidsinteresser mv. Og den måske største kraft i pardannelsen er oplevelsen af, at ens partner kan få én til at føle sig som et helt menneske!
Parforhold og parforholdskonstruktioner har stort fokus. Selvfølgelig – det er en central del af dét, vi naturligt søger efter, eller forholder os til, i tilværelsen. I dag er der, i modsætning til tidligere, udpræget valgfrihed i valget af en partner. Parforholdet er både blevet et tilvalgsprojekt og et fravalgsprojekt.
De fleste almindelige, sunde parforhold vil over relativ kort tid bevæge sig fra forelskelse til forskellige former for magtkampe. Og for de “heldige”, som holder ud, videre mod kærlighed og udvikling. Når forelskelse lægger sig efter nogen tid, bliver man i stand til at se sin partner i et mere realistisk lys – desværre, kan man synes, også tit i en mere broget version befriet fra forelskelsens lyserøde slør. Nu ser man pludselig også partnerens negative sider, og dette kan være en ubehagelig indsigt. Men det er sundt og naturligt.
Hvis man tager sit forhold for givet og ikke er bevidst om kvaliteten af relationen til sin partner, kan denne fase af parforholdet være indledningen til en tilværelse, hvor man måske lever parallelle liv eller måske går hver til sit. Omvendt, hvis man er bevidst om sit forhold, er det tit her, man sammen kan vokse, udvikle sig og også hele egne sår fra barndommen. Det handler med andre ord ikke om at lave hinanden om, men om at lære at rumme og respektere hinanden.
Parforholdsproblemer kan eksempelvis handle om kommunikationsbesvær, fastlåsthed, manglende gnist, tomhed, negative relationsmønstre, jalousi, nærhed/afstand, manglende tolerance og forståelse, seksuelle problemer, at tage plads og at give plads, kærestesorg og utroskab.
Hvis man har problemer i parforholdet, kan man både tale med en psykolog individuelt eller som par. Psykologen kan hjælpe med at sætte gang i processer, hvor parterne bl.a. kan få øje på hver deres andel af problemerne.
Med udgangspunkt i disse erkendelser kan gamle negative kommunikationsmønstre og ufrugtbare samværsformer brydes, og nye måder at være et par på kan udvikles. Nogle af målene ved at arbejde med sit parforhold er at genskabe oplevelsen af afklaring og tryghed.